FAQ

Hieronder vindt u antwoorden op veel gestelde vragen.

Kunnen we als organisatie deelnemen aan een training Vier VVE?
Ja dat kan. Dat kan als in-company training. Daarvoor kan je het best contact opnemen met een trainer bij jullie in de buurt. Via deze link kom je bij het trainersoverzicht. Deze trainer kan jullie vertellen wat de mogelijkheden zijn.

Ik zou graag trainer willen worden. Wat zijn de eisen?
Om deel te kunnen nemen aan Train-de-Trainer, moet je gecertificeerd trainer zijn voor één van de volgende VVE-programma’s: Startblokken voor basisontwikkeling, Kaleidoscoop, Piramide of Uk & Puk.

Ik ben klaar met mijn opleiding PW en zoek werk. Overal vragen ze om een VVE-certificaat. Kan ik dat bij jullie halen? Wat kost dat? Moet ik dan ergens stage lopen? Zo ja, zorgen jullie daar dan voor?
Op de lijst met gecertificeerd trainers kan je kijken naar een trainer bij jou in de buurt. Deze kan je informeren of het mogelijk is deel te nemen aan een trainingsgroep. Zij kan je aangeven wat de kosten zijn. Om deel te kunnen nemen aan een trainingstraject is het een voorwaarde dat je opdrachten in de praktijk kunt uitvoeren.
Daarvoor is het zaak dat je minimaal 3 dagdelen in de praktijk werkzaam bent. Dat kan in dienstverband, maar ook onbetaald. Je zult zelf een praktijkplek moeten regelen.

Ik heb de PABO gedaan en zou eigenlijk graag op een peuterspeelzaal met VVE gaan werken.
Is mijn opleiding voldoende? Zo nee, krijg ik vrijstellingen?

Om in een peuterspeelzaal te kunnen werken moet je voldoen aan de eis dat je gecertificeerd bent voor VVE. In jouw geval ben je dat niet en zal je een volledige  training moeten volgen.

Wat kost de training Vier VVE voor invallers?
Voor invallers geldt dat je de eerste zes bijeenkomsten volgt uit het programma voor vaste medewerkers. Daarna volgt als afsluiting nog een extra bijeenkomst. Mocht je alsnog een vaste aanstelling krijgen, dan hoef je alleen de laatste zes bijeenkomsten voor vaste medewerkers te volgen. Wat de kosten zijn, kan zo niet gezegd worden. Daarvoor kan je het best contact opnemen met een trainer bij jou in de buurt. Deze vind je op de lijst met gecertificeerd trainers op de site.

Voldoet Vier VVE aan de eisen? Accepteert de gemeente het?
Momenteel stelt elke gemeente nog zijn eigen eisen. Voor veel gemeentes is de basistraining voldoende. Daarna moet er nog wel een koptraining van één van de vier concepten gevolgd worden om volledig VVE-gecertificeerd te zijn.

Wat zijn de eisen aan het deelnemen aan de koptraining?
Om deel te kunnen nemen aan een koptraining moet men gecertificeerd zijn als vast medewerker. Informatie over de koptrainingen kan je vinden bij de betreffende programma’s.